Blog, Books

KENALI PARTI PBB: BACA BUKU POLITIK DAN SEJARAH OLEH SEJARAWAN SARAWAK

Buku Politik Melayu Sarawak, 1966-1966. Gambar Sanib

Bagi saya, terdapat pengajaran dari buku ini tentang sejarah politik Melayu di Sarawak untuk dijadikan ingatan kita bersama. …  Justeru itu, saya mengesyorkan agar buku ini dapat disebarkan seluas mungkin supaya ilmu dalam buku ini dapat dimanfaatkan.”  Datuk Patinggi Tan Sri Hj. Adenan Satem, Ketua Menteri Sarawak, 2016.

KAJIAN YANG SANGAT PENTING

Parti politik Melayu, Parti Bumiputera di Sarawak pada hari ini bernaung di persada kuasa dan kepentingan serupa dengan UMNO di Semenanjung Malaysia.  Sehubungan dengan itu, buku Sanib Said, … adalah kajian yang sangat penting.” Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim, Jabatan Sejarah, Universiti Malaya, Kuala Lumpur, 1984.

AMAZON.COM – FIRST IN-DEPTH STUDY

Buku Malay Politics in Sarawak. Gambar Sanib

Syarikat edagang gergasi dunia, Amazon.com menyenaraikan buku ini di antara jutaan buku lain di dunia.  Buku asal dalam bahasa Inggeris dijual dengan harga Pound 106.18 di UK dari koleksi peribadi.  Sebenarnya buku asal telah tidak ada lagi dijual di kedai buku biasa.  Amazon meletakkan ulasan seperti ini:

This is the first in-depth study of the political evolution of the Malay community during the crucial years from the cession to the British Crown in 1946 to independence in Malaysia and after. The author traces the course of Malay politics as it emerged from the trauma of the “cession controversy,” which split the Malay community down the center, to the means by which the Malays eventually healed this split and found a united voice through the Parti Bumiputera.”

TERJEMAHAN BAHASA MELAYU

Saya telah menterjemahkan buku ini sendiri.  Pendidikan dalam aliran Inggeris dan berusaha sendiri untuk peperiksaan bahasa Melayu pada tahun 1960an menyakin saya untuk melakukan terjemahan.  Dengan adanya edisi bahasa Melayu ini saya mengharapkan lebih ramai lagi warga Sarawak dan Malaysia berpeluang untuk membaca buku ini.

Judul:  Politik Melayu di Sarawak, 1946-1966:  Bersatu ke Mercu Kuasa; Pengarang:  Sanib Said; Penerbit:  Sanib Said, Kuching; Kulit Tipis 230 halaman;  Bahasa:  Melayu;  ISBN 9789671343500;  Saiz:  21 cm x 14.5 cm;  Tahun: 2015;  Edisi:  Terjemahan buku buku asal Malay Politics in Sarawak, 1946-1966:  In Search of Unity and Ascendancy, Oxford University Press, Singapore, 1985; Edisi: UNIMAS, 2010; Harga: RM56.00.

PERCUMA

PERCUMA poslaju untuk Malaysia.  Hanya boleh dibeli dengan satu klik di www.produksarawak.com

Facebook Comments

About sanibsaid

Studied History as my major from the University of Malaya, in particular history of Sarawak for BA, MA and PhD. My writings come from the English literature and my stories are from history. I have written several books, among them are Malay Politics in Sarawak (Oxford, 1985); Melayu Sarawak: Sejarah Yang Hilang (UNIMAS, 2013; 2nd ed. Saramedia, 2016).
View all posts by sanibsaid →

Leave a Reply